Full fart framåt ⚡ – 4G/5G nu största mobiltekniken för IoT

2G och 3G omkörda enligt nya Ericsson Mobility Report. 5G beräknas stå för nästan hälften av alla mobilabonnemang vid slutet av 2027


Med temat: ”händelser som format det senaste decenniet av mobilteknologi”, bjuder senaste Ericsson Mobility Report för 2021 på en rejäl titt i backspegeln samt en del förutsägelser kring framtiden.

Kanske mest intressant av allt för hissföretag och hissägare är det faktum att antalet IoT-lösningar anslutna med 4G och 5G nu kört om 2G och 3G – ett klart skifte inom industrin mot mer framtidssäkra lösningar.

 

 

”Det som förvånar mig är antalet användare som ännu inte insett hur nära vi faktiskt är nedstängningar av 2G- och 3G-nätverken”



 

Enligt rapporten har antalet 4G-abonnmenag (på endast tio års tid) stigit från nio miljoner till häpnadsväckande 4,7 miljarder. Detta samtidigt som mobila anslutningar för IoT beräknas vara över 40% vid slutet av 2027 – med en majoritet uppkopplade via 4G.

Detta kommer inte som någon överraskning enligt SafeLines Customer Service Director, Johan Öhrn:

– De här siffrorna kommer inte som någon överraskning. Försäljningen av 4G VoLTE för våra hisstelefoner har gått upp med över 200% bara det senaste året, medan vanlig GSM stadigt går nedåt i takt med att täckningen för 2G och 3G blir allt sämre i Europa.

När 4G- och 5G-nätverken snabbt växer över hela världen, tas frekvensbanden över från den nu åldrande 2G- och 3G-nätverken till fördel för den nya tekniken. Något som kommer leda till oundvikliga nedstängningar under de kommande åren.

– Det som förvånar mig är antalet användare som ännu inte insett hur nära vi faktiskt är nedstängningar av 2G- och 3G-nätverken, utan i stället fokuserat allt för mycket på initial prissättning av produkterna i stället för vad tekniken faktiskt bidrar med – en produkt som fungerar, säger Johan Öhrn.



”SafeLine har investerat i rätt teknik. Tack vare detta står vi starka att leverera de lösningar som marknaden nu inser att den behöver.”

 


Genom att titta på siffrorna I regioner världen över målas en tydlig bild upp av att 4G och 5G dominerar mobilabonnemang, med över 84% av dessa som mobilt bredband.

SafeLine har lagt ner flera års utvecklingstid på att modernisera produktutbudet med 4G VoLTE-versioner, kapabla att ta sig an de nya nätverken med röstsamtal över 4G-näten.

Johan Öhrn är säker på att SafeLine har kapaciteten att möta den nya teknikens utmaningar.

– Det som jag känner framför allt – både för oss och för våra kunder – är att SafeLine har investerat i rätt teknik. Tack vare detta står vi starka att leverera de lösningar som marknaden nu inser att den behöver.

 


Källa: Ericsson Mobility Report

 

Share: