ORION – galaxens mittpunkt och SafeLines framtid

Med lanseringen av SafeLine ORION närmar sig en lång delsträcka sitt slut. När allt fler kunder bjuds in i SafeLines galax öppnas vägen upp mot den framtida plattformen för oberoende monitorering av hissar. Men hur har vägen hittills sett ut – och vad är det för digitala innovationer som väntar runt hörnet för SafeLines kunder?



Det som började som en lika enkel som briljant idé 2018 – en oberoende lösning för monitorering av hissar – skulle ta år och flera pilotprojekt att anpassa till det man kan uppleva idag. Redan från början var uppdraget tydligt: ​​samla in data från alla anslutna enheter och låt användarna dra nytta av datan – något som sparar resurser samt ger användarna verktyg för effektiv underhållsplanering av hissar.

Och som de flesta historier inom hissvärlden började allt med en hårdvara: SafeLine LYRA. Med hjälp av LYRA, en liten låda som installeras på korgtaket och kopplas samman med en dörrsensor, kan vilken hiss som helst bli en smart hiss som matar information till hissdatabasen. Men hur presenterar man sedan informationen för användarna? Det är här SafeLine ORION kommer in i bilden – och där den verkliga utmaningen började för SafeLine.



”Du kan ha all information i världen till ditt förfogande, men det spelar ingen roll om du inte får just den information du behöver…”

 

 


– Grundtanken bakom ORION var ganska enkel: presentera alla tillgängliga data för användarna med hjälp av den inbyggda LYRA-algoritmen. Men den verkliga utmaningen startade först när vi började arbeta med hur vi ska presentera datan på ett sätt som är tillgängligt för användaren. Du kan ha all information i världen till ditt förfogande, men det spelar ingen roll om du inte får just den information du behöver – information som du kan agera på, säger
Magnus Eriksson, Technical Manager på SafeLine.

Detta är ett problem som teknikföretag över hela världen brottas med, ofta med de tillhörande orden "big data". Oavsett hur mycket data du har behöver du kunna presentera relevant information på ett sätt som också är relevant för användaren.

För SafeLine blev lösningen på denna utmaning två saker: smarta notifikationer och histogram.

När du loggar in i ORION möts du direkt av en kartvy över alla dina enheter. Längst upp på skärmen finns en notifikationsklocka som indikerar när ORION har upptäckt något utöver det vanliga – en avvikelse. Genom att klicka på den kommer du djupare in i systemet, till anläggningen där avvikelsen ägde rum. Där kan du också se en graf över alla hissens rörelser upp och ned från veckodagar till helg.

Med dessa verktyg blev uppdraget att bara presentera den information som användarna verkligen behövde, tydligt paketerad och förklarad. Användare kunde sedan enkelt se vad algoritmen reagerar på, men viktigast av allt varför. Ju mer data – desto mer tillförlitliga varningar och larm. Något som låter aktörer fatta välgrundade beslut baserat på relevant information.

Med hjälp av hissdata ska ORION kunna berätta för användarna när en hiss har stått stilla under onormalt lång tid, givet datum, tid och resefrekvens. Om larmet inte är skarpt, utan endast en avvikelse, kommer varningen att läka av sig själv och meddelandet försvinner. Men om meddelandet däremot stannar kvar – då är det ett skarpt larm.

– Generellt sett är ökad tid lika med ökad komplexitet av data för ORION-algoritmen. Ju längre LYRA är i gång och kommunicerar med ORION, desto mer exakt blir datan, liksom notifikationerna. Det här är något vi har sett på många av de pilotprojekt vi har haft över hela Europa de senaste åren, säger Johan Öhrn, Customer Service Director.

I takt med att fler larm självläker, kommer ORION alltså att bli mer och mer pålitlig för användarna med tiden. Med hjälp av data från över tusen hissar över hela Europa, förbättras finjusteringen av ORION-algoritmen sakta men säkert, liksom det grafiska gränssnittet för hur man bäst presenterar denna information för ORION-användare.

– Även om vi fortfarande har en bit kvar att gå på hur vi presenterar informationen, är det helt klart en av de bästa lösningarna just nu på marknaden och något vi är väldigt stolta över att kunna presentera, fortsätter Johan Öhrn.



”Det är framtiden för ORION så som vi ser det.”




En lång resa, eller kanske snarare en lång delsträcka närmar sig sitt slut. För det var ju faktiskt inte så länge sedan det inte fanns något sätt att veta när en hiss gick sönder förrän någon ringde ett samtal om det. Passagerarna meddelade fastighetsskötaren och fastighetsskötaren meddelade i sin tur hissföretaget – något som inriktade resurserna på snabb teknisk support, i stället för förebyggande arbete.

Vad är framtidsplanen för ORION härifrån?

– Planen är att integrera alla typer av SafeLine-produkter i ORION. Just nu arbetar vi med att fullt ut integrera support för hisstelefoner. Målet är att så småningom erbjuda hela vårt moderna sortiment och samla alla produkter i en galax, vår egen SafeLine GALAXY, säger Magnus Eriksson.

När projektet nu växlar upp ställs även mål och förhoppningar högt mot förutsägande underhåll – en banbrytande innovation enligt Johan Öhrn.

 

– Idag kan man se när en hiss har gått sönder och varför. Men vi har satt ribban högt framöver. Vi vill kunna veta att hissen kommer stanna innan den gör det så att vi kan förhindra att det någonsin händer. Det vore en banbrytande innovation, att den talar om för oss när den är i behov av service. Det är framtiden för ORION så som vi ser det.

Share: