Tjugo år av SafeLine 2000

SafeLine 2000 har levererat hissäkerhet till Angered i Göteborg i över tjugo års tid. Lars Gustafsson avslöjar hemligheten bakom en riktigt kvalitativ säkerhetsprodukt

 

Rannebergen i Angered, Göteborg.



Mycket stod på spel för Lars (Lasse) Gustafsson år 1999. Inom hissbranschen är du inte bättre än ditt senaste projekt och Lasse hade än så länge alla framgångar framför sig. 

Han hade precis tagit fram den slutgiltiga versionen av SafeLine 2000, den första hisstelefonen i SafeLine-serien. En innovativ produkt som kombinerade både hisstelefon och nödaggregat igen, något marknaden länge efterfrågat.


"Vi hade satsat allt på det här projektet, inte minst ekonomiskt då vi tog fram den första 100-serien av 2000 med lånade pengar."



Som den första stora affären lyckades Lasse säkra ett projekt med ett hissbolag i Göteborg. Ett stort steg där det inte fanns utrymme för misslyckande.

– Vi hade satsat allt på det här projektet, inte minst ekonomiskt då vi tog fram den första 100-serien av 2000 med lånade pengar. En riktigt stor satsning. Vi visste då att produkten skulle sälja, men inte helt hur bra den skulle fungera, säger Lasse.

Lasse skulle leverera nya hisstelefoner till bostadsbolaget Rannebergen i Angered. 74 hissar skulle få de splitternya SafeLine 2000 installerade. Tjugo år senare sitter flera av hisstelefonerna fortfarande kvar.

– Än idag finns det många som fungerar, men de övriga börjar successivt bytas ut mot SafeLine SL6 på grund av moderniseringar av hissar. Några hisstelefoner har även lagt av helt pga. åska och ålder, men också för att kunder börjar säga upp sina linje-abonnemang, säger hisstekniker Yrjö Grund, som var med och satte upp de första SafeLine-telefonerna i Angered.



Hemligheten bakom det framgångsrika konceptet



I hissbranschen är det väldigt ovanligt än idag att hitta en hisstelefon som håller i tjugo år och konkurrenterna vid den tidpunkten hade inte en chans att hänga med. Hemligheten bakom konceptet är enligt Lasse att ta till mer än vad som från början är rimligt och låta kvalitet genomsyra design, tillverkning och support.


"Genom åren har det enda underhållet bestått i att byta ut batterier i stort sett."



– Vi drog på med storlek, komponenter, kapacitet – allt mer än nödvändigt för att vara på den säkra sidan till SafeLine 2000 och har gjort det ända sedan dess. Man måste tänka kvalitet på alla nivåer, faller det i något led så håller det inte i längden.

Men hur har underhållet sett ut under årens lopp då? Yrjö Grund vill sammanfatta underhållet som väldigt enkelt.

– Genom åren har det enda underhållet bestått i att byta ut batterier i stort sett. SafeLine är det naturliga alternativet nu när vi byter ut hisstelefoner.

Succén med SafeLine 2000 banade väg för SafeLines framtida framgångar utomlands och många år av innovativ och kvalitativ hissäkerhet – samt mycket hårt arbete för Lasse.

– SafeLine 2000 gjorde att vi kunde fortsätta med vår produktutveckling. Det är också tack vare den som jag investerade i en egen pick-and-place-maskin och satsade på egen produktion. Med tanke på att jag inte anställde någon förrän år 2001 inser jag i efterhand att jag måste ha jobbat otroligt mycket under de där åren, men det är inget jag har några minnen av. Jag minns det mest som en väldigt spännande tid.

 

 

Share: